Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/05/tips-seo-cara-pasang-meta-tag.html#ixzz3JJmluCS6

OVULATION TEST OPK

OVULATION TEST OPK MURAH


Apa itu ovulation test?????

Ovulation test digunakan untuk mengesan waktu subur bagi anda yang merancang untuk hamil. Ini kerana apabila anda bersama dengan pasangan pada waktu subur, kebarangkalian untuk hamil adalah tinggi dengan syarat kedua-dua pasangan sihat dan subur...insyaallah...Opk perlu digunakan setiap hari sehingga dapat double line yang jelas dan terang.Bila Nak mulakan Ovulation test OPK? 

1)    Pertama sekali, anda perlu tentukan kitaran haid anda iaitu bilangan hari dari hari pertama haid sebelum ini dengan hari pertama haid yang terkini..

2)    Sila rujuk carta di bawah bagi menentukan bilakah hari yang sesuai untuk gunakan ovulation test berdasarkan kitaran haid anda.

sebagai contoh: jika kitaran haid anda 28 hari, maka boleh mula menggunakan ujian pada hari ke 11 dari hari pertama keluarnya darah haid.

REMEMBER!!!!  hari yang dicadangkan di bawah dikira dari hari pertama haid yang banyak dan bukan tompok2 atau coklat2 dan juga BUKAN dikira dari hari habis haid.

Tempoh kitaran haid
Mula gunakan strip pada
21 hari
Hari ke 6
22 hari
Hari ke 6
23 hari
Hari ke 7
24 hari
Hari ke 7
25 hari
Hari ke 8
26 hari
Hari ke 9
27 hari
Hari ke 10
28 hari
Hari ke 11
29 hari
Hari ke 12
30 hari
Hari ke 13
31 hari
Hari ke 14
32 hari
Hari ke 15
33 hari
Hari ke 16
34 hari
Hari ke 17
35 hari
Hari ke 18
36 hari
Hari ke 19
37 hari
Hari ke 20
38 hari
Hari ke 21
39 hari
Hari ke 22
40 hari
Hari ke 23
41 hari
Hari ke 24
42 hari
Hari ke 25


3)    Jika cycle anda 28 hari, bagi yang merancang untuk dapat anak, anda boleh mula lakukan ujian pada hari ke 11 dari hari pertama period dan teruskan ujian sehingga hari dimana anda dapat double line yang jelas dan sangat terang dan bukan kabur2…, jika result positif (double line yang terang dan jelas) bermakna anda dijangka akan ovulasi tak lama lg..dan anda bolehlah bersama dengan pasangan dalam tempoh  24 jam – 48 jam dari waktu anda dapat result opk positif yang pertama…..tetapi tidak melebihi 48 jam supaya peluang hamil adalah tinggi jika bersama pada waktu tersebut…
4)    Bagi yang ingin mengawal kehamilan secara semulajadi, anda dilarang bersama dengan pasangan jika result positif kerana pada waktu itu anda dijangkakan subur (1-3 hari).

5)    Bagi mereka yang tidak tahu bilangan kitaran haid atau kitaran haid yang tidak menentu, anda boleh mula ujian pada hari ke 11 dari hari pertama haid (jika kitaran lebih kurang 28 hari). Boleh teruskan ujian sehingga Ovulation test menjadi positif.
Jika kitaran haid anda sangat tidak normal seperti kadang-kadang datang tiap-tiap bulan dan kadang-kadang 2 bulan sekali baru datang anda perlu refer kepada kitaran haid yang paling pendek dalam tempoh 6 cycle.

pastikan anda rekod tarikh-tarikh period sekurang-kurangnya 6 cycle yang lepas.

Jika anda musykil bila nak mulakan ujian opk dan segan nak bertanya, adalah sebaik2nya mulakan ujian sebaik habis haid...mula awal adalah lg baik supaya tak terlepas jumpa opk positif..pastikan stok opk dah ready sebelum anda habis haid.

6) jika result harini negatif= kabur2=samar2, sila ulangi test setiap hari pada waktu yang sama sehingga dapat double line yang jelas dan terang.
jika harini anda mulakan ujian pada jam 5 ptg, maka pada keesokannya juga anda perlu test pada 5 ptg juga supaya perbandingan keputusan boleh dibuat. Anda juga boleh lakukan ujian opk 2 kali jika first cycle tidak jumpa positif opk setelah semua syarat beropk telah diikuti..


6)    Waktu yang sesuai menggunakan OPK adalah dari 10 pagi hingga 8 pm (kontra dengan hcg).

Jangan gunakan sample urine pada awal pagi !!!!!!!!!!!!!DICADANGKAN SUPAYA BUAT OPK PADA WAKTU PETANG ANTARA JAM 4-7 KERANA PADA WAKTU ITU KITA KURANG MAKAN DAN MINUM, JADI URINE ADALAH PEKAT….ATAU ANDA BOLEH BUAT OPK PADA WAKTU YANG ANDA RASA KURANG MAKAN DAN MINUM DARI JAM 10 PG HINGGA 8 MALAM.

7) SILA KURANGKAN PENGAMBILAN AIR SELAMA 2 JAM SEBELUM TEST, LAGI LAMA LAGI BAGUS AGAR URINE PEKAT DAN SENANG NAK DETECT DAN KURANGKAN BUANG AIR SEBELUM TEST.


 bagaimana tentukan waktu subur, berjaya hamil, bunting pelanduk, cara kira waktu subur, cheap ovulation test, cheap pregnancy test, dah lama tidak ada anak, de aifa, deaifa marketing, fertilaid, fertilaid malaysia, hamil, hamil selepas haid, hamil2u, hcg urine pregnancy test, ingin mengandung, inginkan cahaya mata, inginkan zuriat, jom hamil, lh ovulation test strip, makanan tambahan,marihamil, masalah haid tidak normal, masalah hormon, mengandung, nak baby, opk malaysia, opk murah, ovulation test, ovulation test murah, ovulation test paling bagus, period tapi hamil, petua mudah hamil, petua mudah lekat, posisi hamil, positif opk, pregnancy test, pregnancy test malaysia, pregnancy test murah, pregnant selepas keguguran, promosi upt, quality pregnancy test, rawatan kehamilan, subur, tanda ovulasi, tanda tanda awal kehamilan sebelum disahkan hamil, test kehamilan paling murah, test kesuburan paling murah, tester murah, ubat subur, upt berkualiti, upt borong, upt double line, upt malaysia, upt murah, upt negatif tetapi hamil,upt rm1, upt samar, upt samar tetapi hamil, usaha mendapatkan zuriat, hamilcomel, opk jehan, bbt, ebuying, 60 sen, borong opk, borong upt, paling murah, positive ovulation test, jual upt dengan harga borong, pcos, alor gajah, berjaya hamil dengan ovulation test opk, apa itu cd, apa itu dpo, cramp sewaktu ovulasi, tanda-tanda subur
ovulation test (opk)


Wallahu a’lam

No comments:

Post a Comment